Takım Talimatları

 

Okumuş olduğunuz bu makale tüm Football Manager serileri ile uyumludur. Bu makale oyunun her yıl çıkan serilerine göre güncellenmektedir.
Football Manager'de bütün oyun şeklini takımımıza bu ekran üzerinden veriyoruz. Takım talimatları; oyuncu rolleri"ve dolayısıyla oyuncunun oyun içi tercihleri ile yakından alakalıdır. Aşağıda her bir FM takım talimatını tek tek inceleyip mantığını anlamaya çalışacağız.

Oyun Anlayışı

Oyun AnlayışıHücum GörevleriTempoPres Anlayışı
RölantiEn fazla 1 - 2 OyuncuÇok DüşükSavunma çizgisi çok geride, kendi bölgesinde pres., Ofansif Orta Saha ve Forvet oyuncuları mecbur kalmadıkça geri gelmez.
SavunmaEn fazla 2 - 3 OyuncuDüşükSavunma çizgisi geride, kendi yarı alanında pres.,Ofansif Orta Saha ve Forvet oyuncuları mecbur kalmadıkça geri gelmez
KontraEn fazla 3 oyuncuDüşük - NormalSavunma çizgisi normalin gerisinde, kendi yarı alanında pres.,Ofansif Orta Saha ve Forvet oyuncuları mecbur kalmadıkça geri gelmez
StandartEn fazla 4 oyuncuNormalSavunma çizgisi normal, orta sahada pres.,Ofansif Orta Saha ve Forvet oyuncuları mecbur kalmadıkça geriye gelmez
KontrolEn fazla 5 oyuncuNormal - Daha YüksekSavunma çizgisi normalin ilerisinde, orta sahada pres.,Ofansif Orta Saha ve Forvet oyuncuları mecbur kalmadıkça geriye gelmez
HücumEn fazla 6 oyuncuDaha Yüksek - Çok YüksekSavunma çizgisi ileride, hücum pres, Ofansif Orta Saha ve Forvet oyuncuları hep ileride kalır
YüklenEn fazla 7 oyuncuÇok YüksekSavunma çizgisi çok ileride, tam saha pres, Ofansif Orta Saha ve Forvet oyuncuları hep ileride kalır

Tempo

Bu, oyunu ne kadar hızlı veya yavaş oynayacağınızı belirler. Yavaş tempoyla oynadığınızda oyuncularınız daha az kondisyon harcar, takımınızın topa sahip olma ve pas isabeti oranlarını arttırırsınız ancak rakibin savunmasının yerleşmesine de daha fazla zaman vermiş olursunuz.
Hızlı tempoda ise oyuncularınız daha çabuk yorulurlar, takımınızın topa sahip olma ve pas isabeti oranları düşer ancak rakip savunmayı daha hazırlıksız yakalayabilirsiniz.
Tempo hakkında birkaç not paylaşacağım eminim faydalı olacaktır;
  1. Maç içerisinde tempo sürekli değişken olmalıdır. Örneğin 2-0 öne geçtiniz. Derhal tempoyu düşürün. Böylece skoru 4'e 5'e yani farka taşıyabilirsiniz.
  2. Oyuncularınız topları dağlara taşlara vuruyorsa tempoyu düşürün. Bu sayede oyuncularınız daha bilinçli noktalarda şut çekeceklerdir.
  3. Maça çıkarken takımınız açık ara favori gösteriliyorsa yüksek, gösterilmiyorsa düşük tempolar ile başlayın.

Sakin Oyna

Bu komut düşük tempo ile doğru orantılıdır. Bek ve kanat oyuncularınız yerlerini korur. Boş koşular yapmazlar. Takım gol atmayı düşünmez, olabildiğince gücünü korur. Sıcak havalarda ve fark açıldıktan sonra oyuncularımızın çok fazla yorulmasını ve sakatlığı önlemek için kullanılabilir Oyuncular pozisyonlarından çıkmazlar. Bir farkla öndeysek skoru korumak için ideal bir seçim olabilir. Hatadan kaçınmak için de kullanılabilir.

Bu direktifi ayrıca topa daha fazla sahip olmak ve pas yapmak istediğinizde ilgili diğer direktiflerle beraber kullanmak da faydalı olabilir.

Zaman Geçirme

Bu seçenek oyuncularınızın oyunun durduğu zamanlarda ne kadar zaman geçireceğini yada bir başka deyişle topu oyuna sokmak için ne kadar hızlı veya yavaş hareket edeceklerini belirler.
Mantıken; zaman geçirme gol yememek için oynayacağınız anlarda yüksek, gol bulmak için oynayacağınız anlarda ise düşük olmalıdır. Tabi maçın 20 dakikasında da zamana oynamayın. Ayrıca zaman geçirmenin oyuncuların kondisyonları üzerinde azda olsa etkisi olduğunu unutmayın.

Genişlik - Sahaya Yayılım

Sahaya enlemesine yayılımın ne genişlikte olacağını belirtmek içindir. Bir başka deyişle; aynı hatta yer alan oyuncuların yan yana birbirleriyle aralarında ne kadar mesafe bırakarak dizileceklerini belirler.

Geniş yayılımlar: Rakip beklerden daha kaliteli kanat oyuncularınız varsa ve hücumda daha fazla alan bulmalarını istiyorsanız, rakibiniz savunmasının merkezini iyi veya çok oyuncu ile kapatıyorsa veya rakibiniz kanatlardan yükleniyorsa faydalı bir strateji olabilir. Dar yayılımlar: Rakip beklerden daha kaliteli kanat oyuncularınız yoksa, rakibiniz savunmasının merkezini az oyuncu ile kapatıyorsa veya rakibiniz merkezden yükleniyorsa faydalı bir strateji olabilir.

Savunma Çizgisi

Bu komut; defans hattının ne kadar önde ya da geride kurulacağını belirtmek içindir. Bu konuyla ilgili bir rehberimiz bulunmaktadır. Defans hattını önde kurmak istiyorsanız savunma oyuncularınızın Hız/Hızlanma (en belirleyici özellik), Pozisyon AlmaKonsantrasyon ve Önsezi özelliklerinin yeterli düzeyde olması gerekir. Ayrıca kalecinizin de Libero Kaleci özelliklerine, yani yeterli düzeyde Öne Çıkma (Rushing Out) ve İletişim (Communication) özelliklerine sahip olması önemlidir. Savunmanız nispeten ağır oyunculardan kuruluysa savunma hattını geride kurmak çok daha mantıklı olacaktır.

Ofsayt Taktiği Kullan

Takımın rakibi forvetleri ofsayta düşürmeye çalışmasını sağlar. Genelde daha statik ve ağır hücumculara karşı daha etkili olabilecek bir stratejidir. Savunma çizgisinin oyuncu rol ve görevleriyle yakından alakası bulunmaktadır. Ofsayt taktiği için mutlaka bu rehberimizi inceleyin.

Pres

Pres komutu oyuncunun rakibe nasıl müdahalede bulunacağını belirler. Pres ayarı çok açık ise rakibi sürekli baskı altında tutar, rakibi hataya zorlar ve top hakimiyeti savaşında avantaj sağlayabiliriz. Ancak dikkat fazla pres komutunda oyuncular yerlerini hemen terk edeceklerinden ötürü boşalttıkları alana atılacak paslar tehlike yaratabilir. Hele ki defans oyuncularının pres ayarlarına çok dikkat edilmelidir. Kısaca pres komutu bir oyuncunun rakibini karşılamak için ne kadar çabuk ve ne kadar uzağa hamle yapacağını belirler.

Takımınıza vereceğiniz pres ayarını, takımınızdaki oyuncuların lige göre dayanıklılıktop kapma ve agresiflik ortalamalarını kontrol edin. İyiyse pres ayarını açın, kötüyse kısın.

Genelde; Pas Oyunu stillerinde oynandığında yüksek pres, direkt oyun stillerinde oynandığında ise daha düşük pres tercih edilir. Dayanıklılık pres direktifinin en önemli özelliğidir.

Rakip Kaleci Top Çıkartırken Defansa Baskı

Pas Oyunu stilinde oynayan ekipler için rakip defansa baskı yapmak top hakimiyetinizi artıracaktır. Rakip defans oyuncularının pas yüzdeleri çok yüksek ise bu talimat açılabilir. Bu sayede oyun kurmaları engellenebilir. Direkt Oyun Stili ile oynayan takımlar bu komutu pek kullanmazlar. Çünkü savunma rahat rahat pas alışverişleri için ileri çıkması direkt oyun stilinin gol sebebidir.

Daha Sıkı Markaj Yap

Oyuncularınız savunma yaparken rakibe daha yakın dururlar. Açarsanız Adam Markajını desteklersiniz. Kapalı durursa Alan Markajını desteklersiniz. Pas Oyunu stilinde açılması iyi olur. (sürekli top kapacağınız için top hakimiyetine faydası olur) Direkt oyun stilinde kapalı durması iyi olur. (oyuncularınız rakipten uzak duracağı için)

Top Kapma

Topa Dal

Oyuncularınızın rakibe daha erken ve daha riskli müdahalelerde bulunmasını sağlar.

Rakibe daha erken müdahalede bulunarak topu daha erken ve rakip kaleye daha yakın kapmak istediğinizde faydalı bir strateji olabilir. Yani Pas Oyunu sisteminde etkili olabilir

Bu tercih hem kendi oyuncularınızın, hem de rakip oyuncuların sakatlanma riskini arttıracağı gibi, eğer rakibe müdahale becerisi yüksek oyuncularınız yoksa (veya hakem kolay kart gösteren bir hakemse) daha çok kart görmenize de neden olabilir. Daha riskli müdahalelerde bulunmak, rakibinizin adam eksiltmesine sebep olabilir.

Ayakta Savun

Oyuncularınızın rakibe daha geç ve daha az riskli müdahalelerde bulunmasını sağlar.

Rakibin daha fazla üstünüze gelmesine izin vererek geride boş alan bırakmalarını sağlamak istediğinizde ve top kaptığınızda oyuncularınızın daha rahat pas alabilecek pozisyonlarda (rakip oyunculardan uzak) olmasını istediğiniz anlarda faydalı bir strateji olabilir. Yani Direkt Oyun sistemine uygundur.

Özellikle rakibe müdahale becerisi yüksek oyuncularınız yoksa, bu tercih rakibin kolay adam eksiltmesini zorlaştırabilir. Oyuncuların top kapma kabiliyetini belirleyen özellikler; "Top Kapma" - "Agresiflik" ve "Karar Alma"

Defanstan Oyun Kurma Şekli

Buradaki komutların takımınıza çalıştırdığınız "Pas Antrenmanları" ile çok yakından ilişkisi bulunmaktadır.
Şimdi tek tek açıklayalım bu komutların ne anlama geldiğini;

Defanstan Kısa Pasla Çık

Topu yerde oynatma komutudur. Savunma oyuncularınızın ve defans görevli orta saha oyuncularınızın uzun oynamak yerine yerden pas yaparak topu ileriye taşımasını sağlar.

En az bir Defans oyuncunuzun ve defansa yakın orta saha oyuncularınızın "Pas""İlk Kontrol""Teknik" ve "Vizyon" yeteneklerine güveniyorsanız bu direktif ile topun onlarla daha fazla buluşmasını sağlarsınız.

Defans oyuncuları, topu yerden kısa pas ile orta saha oyuncularına çıkarır. Geniş alandaki ve ya dar alandaki oyunculara
Defans oyuncuları; topu yerden kısa pas ile dar alandaki orta saha oyuncularına çıkarır
Defans oyuncuları; topu yerden kısa pas ile geniş alandaki orta saha oyuncularına çıkarır

Göbekten Oyna

Bu komut defans oyuncularınızın topu, sahanın ortasında bulunan oyunculara aktarmasını sağlar. Bu sayede ataklarınız sahanın ortasında bulunan oyuncularınız ile olgunlaşır. Yine yerden mi havadan mı aktaracağınız diğer komutlara bağlıdır. Peki neden defanstan çıkarken sahanın ortasındaki oyuncuları kullanma ihtiyacı duyayım?
  1. Rakip geniş alan dizilimine sahipse. Mantıken geniş alan diziliminde oyuncuların birbiri ile mesafeleri uzayacaktır. İşte bu uzayan mesafelerin arasına girmek için sahanın dar alanında oynamak biz avantaj sağlayabilir. Bu sayede sahanın dar alanında rakibin aralarındaki boşluklardan faydalanıp gol bulabiliriz.
  2. Gözlemcinin bir sonraki rakip raporunda rakibimizin daha çok "arapası" ile gol yediğini bildirdiğinde kullanılabilir.
  3. "Ofansif Ortasaha" ve "Ortasaha" mevkinde mükemmel oyunculara sahip olabiliriz.
Defans oyuncuları topu; ofansif orta saha ve ya orta saha mevkilerine yerden ve ya havadan karışık çıkarır.
Defans oyuncuları topu, forvet mevkisinin ortasında bulunan oyuncu/oyunculara havadan çıkarır.

Sol/Sağ Kanadı Kullan

Bu taktik, oyunu defanstan çıkarken topu öncelikli olarak kanat oyuncularına atmamızı hedefler. Oyunun kanatlardan kurulması sağlanır. Topun defans tarafından kanatlara nasıl atılacağını diğer komutlar belirler. Aşağıda tüm varyasyonları sizin için inceledik.

Defans oyuncuları topu, sahanın solunda bulunan geniş alan orta saha oyuncularına yerden ve ya havadan karışık çıkarır.
Defans oyuncuları topu, sahanın sağında bulunan geniş alan orta saha oyuncularına yerden ve ya havadan karışık çıkarır.
Defans oyuncuları topu, sahanın sağında ve solunda bulunan geniş alan orta saha oyuncularına yerden ve ya havadan karışık çıkarır.
Defans oyuncuları topu, sahanın sağında ve solunda bulunan geniş alan orta saha oyuncularına yerden gönderir.
Defans oyuncuları topu, sahanın solunda bulunan geniş alan orta saha oyuncularına yerden gönderir.
Defans oyuncuları topu, sahanın sağında bulunan geniş alan orta saha oyuncularına yerden gönderir.
Defans oyuncuları topu, forvet mevkilerinin en solunda bulunan oyuncuya havadan atar. Gömülü savunmaya atacaksanız orada pivot olmalı ve "Koşu Yoluna Pas Yap" komutu kapalı olmalıdır.
Defans oyuncuları topu, forvet mevkilerinin en sağında bulunan oyuncuya havadan atar. Gömülü savunmaya atacaksanız orada pivot olmalı ve "Koşu Yoluna Pas Yap" komutu kapalı olmalıdır.
Defans oyuncuları topu, forvet mevkilerinin en sağında ve en solunda bulunan oyunculara havadan atar. Gömülü savunmaya atacaksanız orada pivot olmalı ve "Koşu Yoluna Pas Yap" komutu kapalı olmalıdır.
Defans oyuncuları topu, sol kanatta bulunan geniş alan oyuncusuna havadan gönderir. Uzun boylu yavaşsa "hedef kanat oyuncusu" rolünde kullanın. "Koşu Yoluna Pas Yap" komutu kapalı olmalıdır. Hızlıysa "kanat" rolünde kullanın. "Koşu Yoluna Pas Yap" komutunu açın.
Defans oyuncuları topu, sağ kanatta bulunan geniş alan oyuncusuna havadan gönderir. Uzun boylu yavaşsa "hedef kanat oyuncusu" rolünde kullanın. "Koşu Yoluna Pas Yap" komutu kapalı olmalıdır. Hızlıysa "kanat" rolünde kullanın. "Koşu Yoluna Pas Yap" komutunu açın.
Defans oyuncuları topu, sağ ve sol kanatta bulunan geniş alan oyuncusuna havadan gönderir. Uzun boylu yavaşsa "hedef kanat oyuncusu" rolünde kullanın. "Koşu Yoluna Pas Yap" komutu kapalı olmalıdır. Hızlıysa "kanat" rolünde kullanın. "Koşu Yoluna Pas Yap" komutunu açın.

Ceza Sahasına Uzun Oyna

Savunma oyuncularınızın ve defans görevli orta saha oyuncularınızın pas yapmak yerine daha direkt paslarla topu ileriye taşımasını sağlar.

Bu komutla orta sahayı havadan pas ile direk geçmiş olursunuz. Uzun Top oyun stiline uygundur. Diğer stillerde genellikle son dakika taktiği olarak kullanılır. Uzun boylu forvet yoksa defansınızı ileri yollar, uzun topu kafasına şişirmek için"Koşu Yoluna Pas Yap" kapalı yaparsınız, yine son dakikalarda hızlı forvet ile önde olan defansı gafil avlamak için "Koşu Yoluna Pas Yap" açık olarak kullanın.

Topu Kanatlara Uzaklaştır

Bu direktifte defansif oyuncularınız topu geniş alandaki oyunculara havadan göndermekle yükümlüdürler. Kanatlardaki oyuncularınızın hızları lig ortalamasının üzerindeyse "Koşu Yoluna Pas Yap" komutu ile birlikte kullanın. Kanatlardaki oyuncularınız hızı düşük ve uzun boylu iseler (hedef kanat oyuncusu) "Koşu Yoluna Pas Yap" komutunu kapatın ki havadaki topa hakim olma özelliklerini kullansınlar. Bu taktiği kullanmak isteyen menajerlere sesleniyorum. Ön libero ve ya defans oyuncularınıza "uzun paslar dener" oyun içi tercihi kazandırın.

Koşu Yoluna Pas Yap

Oyuncularınızın takım arkadaşlarının koşu yoluna paslarla oynamasını sağlar.

Çoğu oyuncunun problemidir. "Topa hakimim 30 şut çekiyorum ama adamlar 2 pozisyonda gelip gol atıyorlar." İşte bu problemin çözümü "koşu yoluna pas yap" komutunu kullanmaktır. Bu komut paslaşma yüzdenizi düşürebilir. Ancak bunu oyuncu özel talimatlarından halledebilirsiniz. Kısa pas yap vb. komutlar ile. Bu komut hızlı oyuncular için çok uygundur. Eğer forvetleriniz ve kanatlarınız hızlı ise; forvet kaleciyle karşı karşıya, kanat oyuncuları ise sıfıra inip tehlikeli ortalar açabilirler. Yani bu komut ile daha çok pozisyona girebilirsiniz. Ayrıca rakip defansın hız ve hızlanma ortalamalarının ikisi de 12.00 dan düşük ise yine bu direktif kullanılmalıdır. (Buna rakip takım raporunun "kıyasla" bölümünden bakabilirsiniz.)

Pas Seriliği

Oyuncularınızın savunmadan hücuma geçiş hızıdır. Direkt Oyun stili, yani daha hızlı kaleye giden takımlar dikine pas yapar, pas oyunu stili kullanan takımlar ise kısa pas yaparak yerleşik hücumu dener.

Topa Sahip Ol

Oyuncularınızın topa çok daha fazla sahip olarak oynamasını sağlar. Genelde topa hakim olan ve bu yolla rakibin hücum yapmasını engelleyen Pas Oyunu Stilini uygulayan takımlar kullanır. Oyun stiliniz ne olursa olsun;

Bu komutu açarsanız topa sahip olma oranınız artacaktır. Ancak rakip takımı dengesiz yakalayamayacaksınız. Ben genelde gol veya goller bulduktan bu komutu açıyorum. Bu komut açıkken oyuncularınız daha düşük tempoda oynayacaktır yani tüm ataklarınızı yerleşik savunmaya yapacaksınız demektir. Kapalı olduğunda topa sahip olma oranı biraz düşecektir ancak rakip savunmayı dengesiz yakalayabileceksiniz. Böylece maç içerisinde daha çok pozisyon izleyebileceksiniz. Kontra ve uzun pas sistemlerde bu komut kesinlikle açık olmamalıdır.

Yaratıcılık Özgürlüğü

Bu komut maç içerisindeki takımın durumuna göre ayarlanmalıdır. Adından da anlaşılacağı gibi oyuncuların özgürlük alanlarını kısma yada açmamıza yarayan komuttur. Ne kadar çok yaratıcılık verirsek oyuncular taktiğimize o kadar uymayacaktır ancak bu durum extra gol ya da goller getirebilir. Yaratıcılığı kıstığımızda ise oyuncular taktiğimize daha bağlı bir oyun tercih edeceklerdir. Yaratıcılık özgürlüğü ile ilgili olarak maç içi istatistikleri rehberimizi incelemenizi tavsiye ediyorum.

Hücum - Üçüncü Bölge Komutları

Buraya kadar topu üçüncü bölgeye nasıl getireceğimizi inceledik. Şimdi 3. bölgede yani gol yollarında takımımıza vereceğimiz komutları inceleyeceğiz.

Çizgiye İnmeden Orta Yap

Kanatlarda oynayan oyuncularınızın daha çabuk orta yapmasını sağlarsınız. Yani son çizgiye inmeden orta yapmayı denerler.
Peki ne gibi durumlarda kullanılmalı?
  1. Oyuncularınız rakip bekleri geçmekte zorlanıyor ve çok top kaybediyorsa bu talimat işe yarayacaktır.
  2. Forvetlerin "Önsezi" özelliği çok önemlidir. Leblebi gibi gol atarsınız.
  3. Bu komut bek oyuncularımızın çok ileri çıkıp orta yapmayacağı için kontra yakalanma riskinizi azaltır. Tam tersine ani ortalarla rakip savunmayı şuursuz yakalayabilirsiniz.
  4. Acil gole ihtiyacınız var forvet mevkindeki oyunculara ek oyuncular oyuna dahil ettiniz. O zaman top kanatlarda iken ayaklarında oyalamadan hızlıca kalabalık bölgeye orta keseceklerdir. Bu sayede gol bulma oranınız artacaktır.

Bekleri İleri Çıkart

Bek oyuncularınızın ileriye daha çok çıkıp bindirme yapmalarını istiyorsanız kullanabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi bek oyuncularınızın hücuma katkı yapması demektir. Hücumda daha çok pas alternatifi demektir. İyi hücum özelliklerine sahip bekler için mükemmel bir komuttur. Ancak savunmada doğabilecek boşlukları unutmamalı. Defansif orta saha oyuncusu ya da oyuncuları bulunduran takımlar pek sıkıntı yaşamazlar. Özellikle "içe kat eden kanat" kullanan takımlarda bu komut sayesinde total futbol oynatabilirsiniz. Kanat içer bindirecek (Neymar), bek ise çizgiye inip ortalar deneyecektir. (Jordi Alba).

Kaleyi Gördüğünde Vur

Çok riskli ve önemli bir tercih. Bu komutun avantajları neler? Ne gibi durumlarda kullanılmalıdır?;
  • ileri uç ve orta saha oyuncularınızın teknik ve yaratıcılık özellikleri düşükse kullanılabilir. Adam geçemez, pas atamaz bir takımınız varsa bu talimat ile oyuncularınız topu ayağına aldığında "kaleyi gördüğünde vur" derseniz gol atma şansı yakalayabilirsiniz.
  • Rakibin çok kötü bir kalecisi olabilir.
  • "Fırsatçı Forvet" rolünde bir forvetiniz varsa kaleciden dönen topları takip edecek ve büyük ihtimal golle buluşacaktır.
Son olarak bu komut ile bütün takımınız uzaktan şut atmayı deneyecektir. Bunun yerine "uzaktan şutlar" özelliği iyi olan oyuncularınıza "daha çok şut çek" komutu vermek daha mantıklı olacaktır. Tabi yukarıdaki 3 seçenek bariz değilse.

Rakip Ceza Alanına Paslaşarak Gir

Bu komut ileri uçtaki oyuncularınızın "pas", "teknik", "ilk kontrol" ve "yaratıcılık" ("vizyon") özellikleri ile alakalı bir durumdur. Bu özellikleri iyi olmayan oyuncular saçma sapan top kayıplarına neden olacak ve takımın gireceği pozisyonlar heba olabilir.
Bu komutun avantajları neler? Ne gibi durumlarda kullanılmalıdır?;
  • Takımınız defanstan kısa pas ile çıkan topu havadan değil yerde oynayan bir takım için ideal olabilir.
  • Dar alan oynayan kısa paslaşmaları tercih eden menajerler kullanır.
  • Takımınızda maç içerisinde çok kötü şut istatistikleri alıyor olabilirsiniz. Bu durumlarda kullanılabilir. Örn; Toplam şut 30, kaleyi bulan:3, bulmayan: 15, Durdurlan 12. Lütfen maç içi istatistikleri yorumladığımız bu rehberimizi inceleyin.
  • Oyuncularında ver-kaç özelliği olan takımlar için çok iyi bir komut olabilir.

Takımın Orta Yapma Şekli

Orta şekillerinin oyununuza büyük bir katkısı olacaktır. İyi orta açmanın yolları için bu rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Karışık Orta Yap Havadan Orta Yap Sert Orta Yap Yerden Orta Yap
Diğer 3 sekmedeki özelliklerin herhangi 2 tanesini karşılayan varsa karışık orta yap komutunu kullanabilirsiniz.
Orta genelde arka direğe yapılır. İçeride uzun (1,88cm ve yukarısı) bir forvet (Ibrahimovic) varsa kullanılabilir.
"Önsezi" özelliği yüksek forvet oyuncuları için kullanılabilir.
Ön direğe yerden yapılan ortalardır. Kısa boylu fırsatçı forvetler için mükemmel sonuçlar alabilirsiniz.

Dribbling - Top Sürme

  • kanatlarda ve forvetlerde şovmen oyuncularınız varsa (dribbling, hız, hızlanma) takımınıza "rakip savunmanın üzerine git" talimatı verebilirsiniz. Tam tersi ise "daha az top" sür talimatı yararınıza olacaktır.
  • Takımınızın pas, teknik ve yaratıcılık özellikleri berbat ise yine rakip savunmanın üzerine sür talimatı verin. Belki adam geçerde tehlike olur.
  • Çok kötü şut istatistikleri alıyorsanız "rakip savunmanın üzerine git" talimatı verin. Bu sayede şut denemeleri azalacak çalıma yönleneceklerdir.
  • Rakip defansları hava topunda çok iyilerse yaptığımız ortaları minimize edebilmenin bir yolu da "rakip savunmanın üzerine git" komutudur.

Mevkiden Bağımsız Hareket Etme

Akıcılık rehberi ile %100 yakından alakalıdır. Lütfen inceleyiniz. Bu komutu orada daha iyi anlayacaksınız.

Rölanti Oyun Anlayışı

Bu anlayış alan daraltarak, tempoyu düşürerek, topa sahip olarak, olabildiğince zaman geçirerek ve hiç riske girmeden topu uzaklaştırmaya çalışarak rakibin sinirlerini bozmayı hedefler. "Savunma" anlayışının aksine kontra atak denemez. Sadece gol yememeye çalışılır. Topa daha fazla sahip olarak rakibin sinirlerinin yıpratılması amaçlandığından, topun arkasında her zamankinden daha fazla oyuncu kalır.
Rölanti talimatına örnek olabilecek takım talimatları

Savunma Oyun Anlayışı

Bu oyun anlayışının favori olmadığınız ve rakibin size karşı baskı kurmasının beklendiği maçlarda kullanılması uygundur. Örneğin Çaykur Rize Spor ile Avrupa Ligi'ne kaldınız. Güçlü takımlara karşı bu sistemi kullanabilirsiniz. Takım halinde topun arkasına geçerek kendi yarı sahanızda alan daraltarak ve düşük tempoyla oynayarak rakibin sinirlerinin yıpratılması hedeflenir. Seri bir şekilde rakip yarı sahaya geçerek forvet oyuncularına atılan dikine uzun toplarla gol aranır.
Savunma talimatlarına uygun olabilecek takım talimatları

Kontra Oyun Anlayışı

Bu oyun anlayışı, rakibin topa daha fazla hakim olacağını öngördüğünüz ama buna rağmen gol fırsatı yakalama ihtimaliniz olduğunu düşündüğünüz maçlar için verimli olabilir. Top rakipteyken topun arkasında kalmak ve top karşı yarı sahaya geçtiğinde ise hücum oyuncularına destek verilmesi hedeflenir. İleri çıkan hareketli kanat oyuncularının arkalarında verdikleri boşluklardan yararlanmak için, topun süratle karşı yarı sahaya taşınması hedeflenir. Bu sırada defans oyuncuları ise defans hattındaki yerlerinden taviz vermezler.
Kontra oyun anlayışına uygun olabilecek takım talimatları

Standart Oyun Anlayışı

Tüm maç anlayışları içerisinde belki de en önemlisi bu anlayıştır. Alınan risk ve riskin getirisinde denge kurma anlayışıyla maça başlanır ve takımın o gün ortaya koyduğu performansa göre menajerin taktiksel planını oluşturmasına imkan sağlanır. Maç öncesi değerlendirmelerinde, güç dengelerinin birbirine yakın olduğu düşünülüyorsa, bu taktikle başlanması uygun olur. Daha sonra, menajer, oyunun gidişatına göre daha atak veya daha temkinli bir oyun anlayışı seçebilir. 
Standart oyun düzenine uygun olabilecek takım talimat detayları

Kontrollü Oyun Anlayışı

Bu oyun anlayışını, rakibe karşı üstün olduğunuza inandığınız ancak rakibin kontra ataklarla tehlike yaratabileceğinin farkında olduğunuz maçlarda kullanmanız uygundur. Oyuncular sabırla rakip ceza sahası içerisinde boşluk arar ve bu boşluğu bulduklarında ise gole çevirmek için ellerinden geleni yaparlar. Bekler hücuma yardımda bulunsalar da genelde risksiz oyun anlayışını benimserler ve bir boşluk yakalamadıkları müddetçe sadece orta sahaya yardımda bulunurlar. 
Kontrollü oyun anlayışında uygulanacak komutlar

Hücum Oyun Anlayışı

Bu anlayışın rakibe karşı favori gösterildiğiniz ve maçın hakimiyetini elinizde bulunduracağınız öngörüldüğü maçlarda kullanılması uygundur. Rakip sahada üstünlük kurmak, hızlı tempo ve seri futbol oynanması hedeflenirken, defans hattından topu ileriye taşıması beklenir. Oyunculardan maç boyunca hücumu düşünmeleri istenirken, oyunculara yaratıcılık özgürlüğü de tanınır.
Hücum oyunu anlayışı ve taktiksel varyasyonları

Yüklen Oyun Anlayışı

Bu oyun anlayışının çok acil gole ihtiyacınız olduğunda kullanılması uygundur. Takım rakip ceza sahasına yüklenir, yüksek tempolu, dikine oynayan ve çok seri bir futbol ortaya konur ve bu oyun defans hattı tarafından da desteklenir. Oyuncular aşırı şekilde hücumu düşünür ve boşluk bulup gol atmaya çalışırlar.
Yüklen oyun anlayışı ve önerimiz olan spesifik takım talimatları
Bu rehber için emek harcanmıştır. Beğendiyseniz sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi ve alta yorum atmayı unutmayın!!!

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar