Çalışma İzni Çıkartma Rehberi

 

Merhabalar, her seride olduğu gibi bu seride de bazı arkadaşlarımız oyuna yeni yeni ısınıyor ve FM’de kalıplaşan bazı soruların cevaplarını öğrenmek istiyorlar. “Çalışma İzni” konusu da bizim için pek açık bir konu değil.

Küçük bir araştırma ile bu konudaki Türkçe içeriğin çok kısıtlı olduğunu ve yalan yanlış bilgiler içerdiğini gördüğüm için bu konu ile ilgili bir açıklık getirmek istedim.

Çalışma İzni Nedir ?

İngiltere liginde görülen bir durumdur. Oyuncuların İngiltere’ye girebilmesi için oyuncularımıza “Çalışma İzni” aldırmak zorundayız. Alamadıkları durumlarda oyuncular, ülkede turist olarak gözükürler ve meslekleri olan futbolculuğu yapamazlar. Oyuncu AB vatandaşı ise zaten otomatik olarak ülkeye girebildiğinden, çalışma izni çıkartmamıza gerek yoktur.

Çalışma İzni Nasıl Çıkar ?

Bunun için isterseniz gerçek hayatta da uygulanan kuralları inceleyelim.

1- Milli Olma Durumu : Oyuncu son 2 yılda, milli takımının oynadığı maçların(hazırlık maçları hariç) %75’inde forma giydiyse çalışma izni çıkar. Eğer oyuncu sakatlığı ya da cezası nedeniyle bu maçlarda oynamamışsa durum değerlendirilmeye alınır.

2- Milli Takım Sıralaması: Oyuncunun oynadığı milli takım son 2 yılda, FIFA sıralamasında ilk 70 içerisinde olmalıdır. Aksi taktirde oyuncunun oynadığı milli takımın hiç bir önemi kalmaz ve oyuncuya çalışma izni verilmez.

3- Kulübe Üye Olma: Oyuncu için Çalışma İzni başvurusu yapabilmek için o oyuncunun kulübümüz bünyesinde olması gerekmektedir. Yani sadece bonservisi kulübün elindeyken çalışma iznine başvurulabilir.

4- İzin Uzunluğu: Oyuncu için Çalışma İzni çıkacaksa bu iznin süresi maksimum 3 yıldır. Genelde bu süre oyuncunun kontratının sona erdiği tarihe kadar çıkar ve oyuncunun kontratı 3 yıldan az ise o süre geçerli olur.

Oyuncuma Çalışma İzni Çıkmıyor. Ne yapmalıyım ?

1) Eğer bir “pilot kulübünüz” yoksa ilk önce Yönetimden pilot kulüp isteyiniz.

Bu kulüpleri Belçika, Polonya ve İspanya liglerinden seçmeliyiz. Çünkü bu ülkelerde Avrupa Vatandaşlığına geçiş süresi sadece 3 yıldır (En kısa süre). Oyuncumuzu bulduğumuz “Pilot Kulübe” kiralık olarak yollamalıyız. Bu 3 yıl içerisinde oyuncunun gelişmesinden çok Avrupa Vatandaşı olma konusu bizim için önemlidir, kiralık gittiği kulüpte kendini geliştirmesini bekleyemeyiz.

Not: İspanyada durum biraz değişik. Avrupa Vatandaşlığına geçiş süresi 2 ila 4 yıl olabiliyor. İspanyolca konuşan Güney Amerika ülkeleri için bu durum 2 yılken, diğer durumlarda bu süre 4 yıldır. Ayrıca FM 2013 ile birlikte Hırvatistan da Avrupa Birliği Üyesi sayılabiliyor. Hırvatistan vatandaşı olmak sadece 2 yıldır. Bunun yanı sıra Belçika'da oyuncular 3 yıl süre ile aralıksız olarak kalırlarsa yine vatandaş olabiliyorlar. Eğer Belçika'dan ayrılırlarsa 2 ay içinde tekrar dönmeleri halinde 3 yıl sürekli bulunma durumu sekteye uğramıyor. Siz iyisimi Polonya’dan şaşmayın.

2) Oyuncumuz kiralık olarak bulunduğu “Pilot Kulüpteyken” her ay en az bir kez olmak üzere oyuncumuzla yeni sözleşme imzalamalıyız. Her imzaladığımız sözleşmede çalışma izni başvurusunu tekrarlamış oluruz ve bazı durumlarda oyuncumuz henüz AB üyesi olmadan çalışma iznini alabilir.

3) 3 sene sonunda oyuncumuz AB vatandaşı olacaktır.

Kaynak: turksportal

Yorumlar

Popüler Yayınlar