Forvetlerin Gol Atamama Sorunu

 

Bu soruna iki farklı temel faktör neden oluyor. Bizim kendi taktiğimizle ilgili yanlışlarımız ve rakibin taktiğine göre yanlışlarımız. Bunu bu iki temel başlık altında inceleyeceğiz.

KENDİ TAKTİĞİMİZLE İLGİLİ YANLIŞLAR

  1. Kısa pas oyunu oynayan bir taktiğe sahipsek kontraatak oyununa uygun bir forvetle oynamak intihar olur. Gerçek futboldan örnek verecek olursak buna en uygun örnek Güiza ve Fenerbahçe'dir. Güiza Mallorca ile La Liga'nın muhteşem forvetlerini geçerek gol kralı olmasına rağmen Fenerbahçe'de başarısız olmuştur. Bunun sebebi Güiza'nın kontra atak futbolcusu olmasıdır. Kısa pas oyunu oynayan takım oluşturuyorsak pas, teknik, önsezi, karar verme, özel yetenek, takım oyunu, vizyon, soğukkanlılık, konsantrasyon ve kararlılık gibi özellikleri iyi olan oyuncuları tercih etmeliyiz. Aynı zamanda geri kalan oyuncularda da bu tarz özellikler iyi olmalı ki forvete top getirilebilsin.
  2. Santraforumuz uzun ve yavaşsa ona defans arkası toplar atmak gereksiz top kaybına neden olacaktır.Bu tarz bir santraforumuz varsa daha çok havadan ortalarla top getirmek veya ona uzun top atmak doğru oyun stili olacaktır. İyi orta yapan bek ve kanatlarla gol kralı olması içten bile değildir. Örneğin; 2014-2015 sezonunu Bursaspor sağ kanatı ve santraforu (Şener Özbayraklı, Volkan Şen, Fernandao)
  3. Santraforumuz kısa ve hızlıysa ona defans arkası koşu yoluna paslar atmak doğru olacaktır. Ortaları da yerden veya sert açmak doğru seçenek olacaktır.Havadan orta açmak bu tarz bir santrafor tarzı için intihar olur. Bu tarz bir santrafora pas atacak ve uyum yakalayacak iyi bir oyun kurucu fark yaratmasını sağlayabilir. Örneğin; Selçuk İnan ve Burak Yılmaz.

RAKİBİN TAKTİĞİ İLE İLGİLİ YANLIŞLAR

  1. Rakip defansını önde kuran ve hızlı stoperlere sahip bir takımsa veya defansını geride kursa bile iyi iki tane uzun stopere sahipse uzun ama yavaş bir santraforla oynamak santraforumuzun performansını düşürecektir.
  2. Rakip defansını geride kuran ve hızlı stoperlere sahip bir takımsa veya defansın ileride kursa bile iyi iki tane hızlı stopere sahipse kısa ama hızlı bir santraforla oynamak santraforumuzun performansını düşürecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar